Národe prozři, uvědomění je tvé pravé já

22. 01. 2016 11:48:11
Mezi ovocnými sady plných rozkvetlých stromů, za nimiž v dáli borové lesy se černají, ukrývají se úrodné lučiny, jež prastarý balvan stráží. A stejně jako v omšelém tom balvanu zub času hlodá, tak lid náš zapomíná.

Při ohlédnutí do historie našeho rodného kraje, setkáváme se pravidelně s několikero kapitolami, jež zapsaly se do národa navždy černým písmem a zanechaly hromadu křivdy, bolesti a potupy. Přes tyto skutečnosti, přes epidemie moru a cholery, jež po léta sužovaly zdejší lid, přes rozsáhlý hladomor v 18. století, jenž připravil o život více než desetinu obyvatel Čech, přes vpády cizích vojsk a válečné konflikty, přes období zahalená do hávu totalitních režimů, přes veškerá ta utrpení nás po celou existenci provázelo něco, co posilovalo naše duše. Byla to patrně nezlomná vůle těžce zkoušeného národa, která zapříčinila, že dokázal vždy povstat z popela silnější a pevnější. Svědky oněch hrozných událostí staly se generace našich dědků, ale také dědci jejich dědků, kteří už dávno spí svůj věčný sen. Když zde však ještě byli, vyprávěli svým potomkům, a právě tak šířily se ony příběhy, jimiž psány byly naše chaotické dějiny, dále mezi člověčenstvo. A děje se tomu tak nadále, že současníci snaží se zachovat zprávy o událostech prožívaných, konajíc tak snad i pro poučení a výstrahu pokolením budoucím.

Sotva stihly se zahojit rány včerejší a Čechové, Moravané i Slezané už znovu musí se míti na pozoru, neboť hned za kopci jejich domoviny temnota se usadila. Chybnou politikou bylo tu zlu umožněno, aby zcela zakořenilo a co hůř, je mu to dovoleno i nadále. Část vrchnosti diví se sice, co způsobila a vzala by zpátky, avšak pozdě, cizota již zcela opanovala! Jiní přes veškeré ty skutečnosti dále zatvrzele hájí své myšlenky, jako palice dubové. A tak klany cizáků běsní v ulicích, připomínajíc hřebce plemenné a býky nezkrocené a domácí obyvatelstvo ve strachu krčí se v koutě. Napadeným takzvaná elita dokonce vysmívá se a radí, nechť drží si od sebe zlo na délku paže. Však přijde dne, kdy i ona samotná ocitne se svatokrádcům tváří v tvář a proti přesile ani silné paže nepomohou ji více. Mohlo by se zdáti, že z toho všeho dostane se poučení i nám, jenže i tady spoustu tvrdohlavců, kteří hledí na svět svýma očima, neschopni rozeznat nebezpečí. Pro svoje přesvědčení příliš mnoho času a úsilí věnují boji za cizí zájmy a vlastní sestry a bratry nevědomky ženou na smrt. Nemaje v sobě špetku národního cítění, nemohou si tudíž ani považovat těžce vykoupené svobody. Zcela zapomněli odkud vzešli a kam patří!

A přece kdo zapomíná – nemiloval.Ten, kdo váží si rodné půdy své a všech těch lesů, luk a strání, kde předci jeho žili, ten nezapomene nikdy. S láskou vždy si na ně vzpomene a váží si veškerých dějů, které nám o nich vypráví. Málo nás však takových. Mnoho ostatních prý pro samou práci ani nemá kdy vzpomínat, jiní zase promarní volné chvíle v pochybných zábavách dnešního světa a pak také spoustu těch, kteří neslyší a nevidí, ač kolem denně chodí, že každý ten rybník, strom, chalupa, vše okolo nás vyprávělo by svůj příběh. Jen se zaposlouchat a možná pochopil by jsi lépe smysl života, proč předkové tvoji tady žili a zda i ty nejsi tu zbytečný. Byli to právě oni, pradědci a prabáby naši zapomenutí, kdo uchoval nám zem a řeč. Tolikrát zvonily jim hrany, leč zas znovu vstali, aby nám dětem svých vnuků zemi zachovali. Za to všecko, co pro nás podstoupili, slibujeme my jim na oplátku, že vytrváme a nezradíme. Společně zachováme lány té krásné země rodu i národu celému do věků příštích!

Část článku byla inspirována textem z Pamětní knihy obce Hubíles z roku 1932, kde kronikář a národovec Stanislav Divecký popisuje svůj rodný kraj.

Autor: Marek Morávek | pátek 22.1.2016 11:48 | karma článku: 16.76 | přečteno: 515x

Další články blogera

Marek Morávek

Sto let hokeje v Hradci? Navraťme klubu jeho identitu, navraťme mu původní klubové barvy

Královéhradecký hokejový klub plánuje změnu identity. Generální manažer Aleš Kmoníček o tom informoval v sekci ptejte se. Znovu tak začalo rezonovat téma možného návratu klubových barev v kombinaci červené, žluté a bílé.

29.2.2024 v 16:44 | Karma článku: 11.82 | Přečteno: 1262 |

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.76 | Přečteno: 289 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 502 | Diskuse
Počet článků 2 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 888

„Národ kupodivu není nikdy spasen ani ztracen vítězstvím nebo porážkou jedné strany, je-li v něm rozumnost rovnoměrně rozložena.“

 

Ferdinand Peroutka

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...